Вчера протестиращите поставиха шест искания. Голяма част от исканията не се

...
Вчера протестиращите поставиха шест искания. Голяма част от исканията не се
Коментари Харесай

Експерти разясняват ще има ли пробив в преговорите между енергетиците и управляващите

Вчера протестиращите сложиха шест претенции.

 

„ Голяма част от настояванията не се отнасят до обществените потребности на хората, които работят в бранша. Това е притеснително ”, алармира старши анализаторът в Програма „ Енергетика и климат ” в Центъра за проучване на демокрацията Костанца Рангелова.

 

По думите й Механизмът за потенциал е тип дотация. " Няма по какъв начин да стане от правна позиция. От 2025 година няма по какъв начин да субсидираме въглищните централи, те би трябвало да действат на стопански правила ", изясни специалистът.

 

Защо този механизъм за потенциал не е изработен към този момент е въпрос, който би трябвало да се зададе на предходен екип на Министерството на енергетиката, изясни Меглена Антонова, началник на екипа на „ Грийнпийс България ”.

 

„ Когато полемиките за тези механизми за потенциал започнаха през 2017 година, беше въпрос кои технологии могат да влязат в механизмите. Когато се одобри регламента, националните държавни управления трябваше да изготвят оценка за адекватността на системата. Да започва промени и да даде дотация, до момента в който промените се включват ”, уточни тя.

 

Енергийният специалист Красимир Манов от своя страна означи, че това е правилник на Европейска комисия, който е завършил през 2019 година

 

„ От 1 януари 2026 година не може да има държавни дотации за ТЕЦ-овете ”, добави Манов.

 

" Надявам се през днешния ден да стартира диалог ", акцентира Меглена Антонова. „ По какъв метод се резервират работните места, по-скоро икономическото развиване на тези райони, по какъв начин тези хора имат работа и висок стандарт на живот, а не съответни позиции на дадени места. Имаме частни 2 въглищни централи, чиито контракти изтичат следващата година и след още 2 години. Те са частни централи и тях ли ще ги субсидираме? ”, попита Антонова.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР